تزريق بوتاكس براى درمان تعريق بيش از حد زير بغل، كف دست و پا
بوتاكس از طريق قطع ارتباط اعصاب محرك سمپاتيك با غدد عرق، مانع ترشح عرق مىشود و در صورت تزريق صحيح، آنقدر مؤثر است كه باعث خشك شدن كامل موضع مىشود؛ به همين علت نتيجه درمان براى مبتلايان به تعريق بيش از حد كه مدتها، از احساس خيسى ناشى از عرق، رنج میبردند، بسيار رضايتبخش است. بوتاكس بايد در قسمت عميق درم، جايى كه غدد عرق قرار دارند، تزريق شود. تعداد تزريق بوتاكس بستگى به وسعت ناحيه مبتلا دارد، بطور متوسط در هر سانتىمتر مربع پوست يك تزريق انجام مىشود؛ گرچه میتوان بصورت دستی، تزریق کرد ولی بهتر است تزريق با گان مزوتراپى انجام شود تا دارو، بهمقدار مناسب و در عمق مناسب پوست تزريق شود و درد ناشى از تزريق هم، به حداقل برسد. این روش معمولاً درد ندارد ولی درصورت حساسیت بیمار، بیحسی موضعی اعمال می شود.٢٤ تا ٤٨ ساعت بعد از تزريق، تأثير بوتاكس در قطع ترشح عرق شروع شده و تا يك هفته كامل مى گردد.دو هفته بعد، پوست ناحيه مبتلا، مورد ارزيابى قرار مىگيرد و در صورت مشاهده نقاطى كه ترشح عرق در آنها ادامه دارد، تزريق بوتاكس در آن نقاط انجام مىشود. هدف درمانى؛ خشك شدن پوست و توقف ترشح عرق است. اثر تزريق بوتاكس ٩ تا ١٢ ماه باقى مىماند و بعد از چند نوبت تزريق (تقریبا سالی یکبار)، تعريق تا حد زيادى كاهش خواهد يافت، بطوريكه مختصر تعريق باقى مانده، با درمان دارويى موضعى به خوبى قابل كنترل خواهد بود.
درمانهاى موضعى
ترکیبات موضعى ضد عرق (antiperspirant) که عموماً حاوى آلومينيوم كلرايد هگزاهيدرات هستند و با اسامى تجارى مختلف نظیر hypercare ,drysol ,xerac AC فروخته میشوند. آلومينيوم كلرايد هگزاهيدرات بعد از استفاده روی پوست، وارد کانالهای غدد عرقی شده و مثل اسفنج، آب جذب میکند، به این ترتیب کانالهای خروجی عرق مسدود میشوند و تعریق در موضع مصرف کاهش مییابد. ضد عرقهايى كه بدون نسخه (OTC) فروخته مىشوند، حداکثر 5 ٪ آلومينيوم كلرايد هگزاهيدرات دارند، ولى غلظتهاى بالاتر (٢٥-١٠٪) نیاز به نسخه پزشك دارد.
موارد منع مصرف ضد عرقهاى حاوى كلريد آلومينيوم
خانمهاى باردار و شيرده، همراه با دئودورانتها، سابقه حساسيت و اگزما
شرایط و مدت مصرف : پوست محل استفاده بايد سالم باشد (زخم نباشد)، بهترين زمان مصرف، قبل ازخواب است زيرا تعريق كمتر است، در ضمن دارو بايد 6 تا 8 ساعت روى پوست بماند، پوست بايد كاملاً خشك باشد، بهتر است دارو روى پوست تازه shave شده، استفاده نشود، روى لبها، اطراف چشم و سوراخهاى بينى هم نبايد استفاده شود. مدت زمان مصرف دارو بين ٤ تا ٧ شب و سپس هفتهاى يك تا دو بار مىباشد.
عوارض دارو
١- حساسيت به دارو و ايجاد قرمزى و كهير، سوزش و خارش، ورم صورت و ...
٢- رنگى شدن لباس
داروهاى خوراكى
تركيبات آنتى كولينرژيك هستند که به دلیل عوارض شدید و عدم تحمل بیمار، کمتر تجویز میشود.
درمانهای جراحى
قطع دائمى اعصابى كه غدد عرق را تحريك مىكنند ( سمپاتكتومى ) كه تير آخر تركش است.
برداشتن پوست موضع مبتلا به تعريق بيش ازحد
تخلیه حفره زیر بغل به روش لیپوساکشن
روشهای درمانی ديگر
روش یونتوفورز(iontophoresis) که با استفاده از جریان الکتریسیته و از طریق یونیزه کردن آبی که عضو مبتلا به تعریق بیش از حد، در آن قرار گرفته است، انجام میشود؛ جلسات متعدد (١٠-٨ جلسه) و طولانی (٤٠-٣٠ دقيقه) و نیاز به تکرار جلسات درمانی، هر يك تا چهار هفته براى حفظ اثر درمانى و احساس ناخوشايند سوزن سوزن شدن پوست و هزينه بالاى اين روش، استفاده از يونتوفورز را محدود كرده است. روش دیگر، استفاده از لیزر Co2 یا Nd-YAG است که با تخریب غدد عرق پوست ناحیه مبتلا عمل میکنند، ولی درمان بالیزر، هنوز مقرونبهصرفه نیست.
درمان تعریق با بوتاکس
به دليل مشكلات و محدودیتهاى روشهاى درمانی دارویی (اثربخشی کم و عوارض زیاد) و جراحی (تهاجمی و گران بودن)، مشخص مىشود که چرا تا پیش از این، درمان تعریق بیش از حد زیر بغل، کف دست و پا، چندان رضایتبخش نبود؛ تا اینکه معجزه بوتاکس، تحول بزرگی دراین زمینه ایجاد کرد، بطوريكه درحال حاضر، خط اول درمان تعريق بيش از حد زير بغل، كف دست و پا؛ تزريق بوتاكس (ديسپورت) در پوست ناحيه مبتلاست. اين روش بسيارمؤثر بوده، عوارض و مشكلات درمانهای دارويى و جراحى را ندارد، غيرتهاجمى است و دوره نقاهت ندارد، درمطب انجام مىشود ، ساده و ارزان است.